Unngå å bli svindlet

Domenesvindlere er på ferde igjen. Dette er en kjent svindelmetode hvor svindleren ringer og sier at ett annet firma skal til å kjøpe «ditt» domenenavn, og at de vil hjelpe deg med å unngå dette. For å forhindre dette må du betale en sum penger så skal de sikre deg ditt domenenavn. Svindlerene er ofte svensktalende.  De ringer fra nummer som ikke er registrert på noen bruker (reserverte nummer)

Slik fungerer svindelen

Om du for eksempel eier domenet minbutikk.no, hevder de at andre skal kjøpe for eksempel minbutikk.com, minbutikk.net e.l.  De vil så at du skal betale feks, 5000,- (eller mer) for å forhindre at noen får tak i en variant av ditt domene.  Betaler du summen de ber om kan svindlerne kjøpe domenet det er snakk om, som har vært ledig hele tiden, og sende deg regning. (et domenenavn koster typisk fra 100 til 300 kroner pr år. (avhengig av hva som er inkludert)

Du har kanskje da allerede lovet å betale 5000,- over telefonen i panikk, men så får du en faktura på 15000,- da det svindleren hevder at det "er kommet noen tillegg". Ofte kaller de dette en overføringsavgift, som de hevder er kostnader for å overføre eierskap til deg.  Det er først her mange oppfatter at det er snakk om en svindel. Nekter du å betale, har de opptak av telefonsamtalen der du samtykker. Og de truer gjerne med inkasso og rettslig innkreving om du nekter å betale.

Ingen seriøse aktører selger domenenavn pr telefon

Får du en slik telefonsamtale der noen vil «hjelpe deg» å sikre deg ditt domenenavn (som beskrevet ovenfor), kan du med overveiende sannsynlighet konkludere med at det er svindel. Du kan enkelt foreta søk hos for eksempel https://domene.no og i løpet av sekunder finne ut om domenenavnet det er snakk om er ledig for registrering. I så fall kan du avfeie henvendelsen som svindel

Gammel svindelmetode

Metoden som telefonsvindlerne bruker er ikke ny.  Her er en lenke til NORIDs artikkel om domenesvindelen. Artikkelen er skrevet i 2011 og oppdatert i 2015.  https://www.norid.no/no/aktuelt/tvilsomt2011/

Vi får sporadisk henvendelser fra våre domenekunder som har vært forsøkt svindlet.  Du kan til enhver tid trygt søke etter ledige domenenavn her https://domene.no.  Da vil du i løpet av sekunder se om navnet du sjekker er ledig og finne ut hva de koster.



Lørdag, August 29, 2020

« Tilbake