Bli kvitt spam med Sender Policy Framework

Aldri før har vi vært så plaget av spam som nå. Dette er et problem som Microsoft har tatt tak i, og funnet en meget god løsning på. Det eneste som gjenstår er at alle begynner å bruke det nye systemet. Her er en kort guide for hvordan man setter opp SPF - enkelt og greit.

SPF står for Sender Policy Framework.

For å forklare det ganske enkelt: Pr. dags dato kan man sende mail fra hvilket som helst domene via en SMTP-server - og mottakeren vil akseptere det. Med SPF kan man ganske enkelt angi hvilke servere som har lov til å sende mail fra et domene. På denne måten hjelper det ikke stort om en hjemme-pc med en åpen SMTP-server står og spyr ut søppelmail, fordi den rett og slett ikke har lov å sende ut mailer fra domenene den utgir seg å sende fra.

Forutsetningene for at dette systemet skal fungere er en enkel oppføring i sonefila til domenet man ønsker å bruke - og at mailserverne som mottar mailene sjekker denne oppføringen.

En samtale mellom sender og mottaker:

Sender: Hei, her har du en mail fra example.com. Jeg sender forresten mailen via SMTP-serveren mail.example.com. Mottaker: Ok. Jeg sjekker opp sonefila di. Ok, du har TXT "v=spf1 a mx ~all" i sonefila di. MX er også mail.example.com. Det betyr at du har lov å sende mail fra mailserveren din. Sender: Hipp hurra! Mottaker: Så godt det er å slippe søppelmail! :-)

En ny hverdag med SPF.

Dersom du ønsker å prøve oppsett av dette i sonefilen på ditt domenenavn hos oss, kan du bruke en veiviser som du finner på nett (link borte) for å legge til en slik sjekk i sonefilen for ditt domene.